GÜLÜŞÜNÜZLE GÖZ KAMAŞTIRIN
  • HAKKIMIZDA
  • KLİNİĞİMİZ
  • HİZMETLERİMİZ
  • TEDAVİSİ BİTENLER
  • GALERİ
  • İLETİŞİM
  • HABERLER
  • Köşe Yazıları
diş teli kırıkkale, diş beyazlatma kırıkkale,
diş teli kırşehir, gülüş tasarımı kırıkkale

Diş ve diş eti sağlığı ile ilgili kaleme aldığım yazılarıma bu sayfadan ulaşabilirsiniz. 

Diş Beyazlatma

24/9/2019

0 Yorumlar

 
Değerli okuyucularım. Bugün hastalarımın çok sık sorduğu ve merak ettiği bir konu hakkında yazmak istedim. Bu yazımda doğal diş rengi nedir, dişler nasıl parlatılır ve nasıl beyazlatılabilir sorularının cevaplarını bulacaksınız.
Doğal Diş Rengi ve diş beyazlatma
Öncelikle şu konuda anlaşalım. Her insanın deri rengi, dudak rengi ve diş etleri ile uyumlu olan “doğal bir diş rengi” vardır. Doğal diş rengi sarı renge çalan bir beyazlıktadır. Yani doğal diş rengi bembeyaz değildir. Diş hekiminizin yapacağı temizlik ve parlatma işlemi sonucunda ortaya çıkan diş rengi sizin “doğal diş renginizdir”. Eğer doğal diş renginizi beğenmiyor, sarı olduğunu düşünüyor ve yine de daha beyaz hale gelmesini istiyorsanız bu durumda “diş beyazlatma” denilen ve diş hekimi kontrolünde yapılması gereken bir tedavi yaptırmanız gerekmektedir.
Piyasadaki diş beyazlatıcı ürünler
Piyasada bulunan ve diş beyazlattığını vaat eden çok sayıda ürün, yalnızca dişlerdeki çay, kahve, sigara ya da yiyecek boyası lekelerini gidermeye yönelik ürünlerdir. Bu ürünler yalnızca doğal diş renginizi ortaya çıkarabilirler. Bu da ancak doğru ve düzenli diş fırçalamak ile mümkündür. Hatta ve hatta bu ürünlerden bazıları, özellikle toz ve tanecikli yapıda olanlar uzun süre kullanıldığında diş minesini aşındırıp dişlerinizin daha da sarı görünmesine yol açabilir. Bu nedenle çok dikkatli kullanılmalıdırlar.
Diş beyazlatma nasıl yapılır?
Doğal diş renginizi beğenmiyor ve dişlerinizin daha da beyaz olmasını istiyorsanız hekim kontrolünde yapılacak bir tedavi ile dişlerinizin rengini beyazlatabilirsiniz. Diş hekiminiz, diş beyazlatma tedavisi sırasında özel bir kimyasal ajan kullanır. Bu kimyasal ajan dişlerin beyazlatılmasına yardımcı olur. Bu kimyasal ajan bazen özel kaşıklar ile evde kullanabileceğiniz biçimde dişlerinize uygulanır, bazen de diş hekiminiz tarafından muayenehane ya da diş hastanesinde hekiminiz tarafından uygulanır. Bu işlemler “ev tipi beyazlatma” ya da “ofis tipi beyazlatma” olarak adlandırılır. İsteğe göre bu işlemler birden fazla seans şeklinde yapılabilir. Dişleriniz istediğiniz beyazlığa kavuşana kadar bu işlem 3-4 kez tekrarlanabilir.
Diş beyazlatma zararlı mıdır?
Hayır zararlı değildir. Dişlerinizin beyazlatılmaya uygun olup olmadığına diş hekiminiz karar verecektir. Dişlerinizin mine yapısında çatlaklar, kırıklar ya da aşınmalar olması durumunda, diş eti çekilmesi durumlarında diş beyazlatma yaptırmak doğru değildir. Bu durumda dişlerinizde hassasiyet gelişebilir. Ancak diş minesi sağlam olan hastalarda diş beyazlatma tedavisi oldukça güvenli bir tedavidir.
Diş beyazlatma kalıcı mıdır?
Dişleriniz bembeyaz ve istediğiniz hale geldi. Peki bu durum kalıcı mıdır? Hayat boyu bu beyazlık devam edecek mi? Bu soruların cevabı tabi ki sizin beslenme ve diş fırçalama alışkanlıklarınıza bağlıdır. Diş beyazlatıp ardından sürekli çay, kahve, sigara tüketirseniz tabi ki bir süre sonra dişleriniz tekrar sararmaya başlayacaktır. Dişlerinizde sağlanan beyazlığın uzun süre devam etmesini istiyorsanız dişlerinizde leke oluşturacak besinlerden ve sigaradan uzak durmalı ve dişlerinizi günde en az 2 kere hekiminizin önerdiği şekilde fırçalamalısınız. Aksi takdirde beyazlık kalıcı olmayacak ve 3-4 yılda bir tekrar yapılması gerekecektir.
 
Unutmayın güzel bir gülümseme sizin de hakkınızdır ve sağlıklı, estetik ve bembeyaz dişlere sahip olmak bir hayal değildir. Kendinize ve dişlerinize iyi bakın.  
0 Yorumlar

Ağız Kokusunu Önlemenin Yolları

24/9/2019

0 Yorumlar

 
AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞI BİLGİLERİ                                                    
 
Ağız kokusu neden oluşur ve nasıl önlenir?
 
Hastalarımın büyük bir kısmı ağız kokusu şikayeti ile bana gelmektedir. Bu yüzden bu haftaki yazımda siz değerli hastalarıma ağız kokusunun neden olduğunu, ağız kokusunu gidermek ya da önlemek için neler yapılabileceğini anlatmak istedim.
 
Ağzın kokması normal midir?
 
Aslında her insanın belli bir ağız kokusu vardır ve bu normaldir. Ağız kokusu bireyin kendisini ve etrafındaki insanları rahatsız edecek boyutta ise bu bir “problem” olarak değerlendirilir.
 
Peki ağız neden kötü kokar?
 
Ağız kokusuna neden olabilecek başlıca faktörler aşağıda sıralanmıştır.
  1. Diş ve diş etlerinizde görülen her türlü problem ağız kokusuna neden olabilir. Örneğin çürük bir dişteki mikroplar kötü kokuya neden olur.
  2. Benzer şekilde diş eti iltihaplıysa ve kanıyorsa bu iltihap da kötü kokunun nedenleri arasındadır.
  3. Dişlerin üzerinde birikmiş diş taşları varsa bu taşlar mikropların birikmesi için çok uygun alanlardır ve yine bu mikroplar kötü kokunun nedeni olabilir.
 
Kötü ağız kokusunun tek nedeni dişler midir?
 
Hayır. Ağız kokusuna yol açan başka etkenler de vardır. Kulak, burun ve boğazı ilgilendiren bazı iltihaplı hastalıklarda da bu iltihabın neden olduğu koku ağız kokusu ile karışabilir. Bu durumda ağzımız kötü kokabilir. Örneğin bademcikleriniz iltihaplı ise ya da sinüzit olduysanız bu bölgelerdeki iltihaplar ağız kokusuna yol açar.
 
Buna ek olarak mide-bağırsak hastalıkları da ağız kokusunun nedenlerinden bir diğeridir. Örneğin bir mide-yemek borusu hastalığı olan reflü, kötü ağız kokusunun ve diş taşı oluşumunun nedenleri arasında gösterilmektedir.
Son olarak yediğimiz yiyeceklerden kaynaklı mideden gelen bir koku da ağız kokusu ile karışabilir. Örneğin yemekte soğan ya da sarımsak yediniz, bu yiyeceklerin midenizde oluşturduğu koku 2-3 gün devam edecek ve ağzınızın kötü kokmasına yol açacaktır.
 
Ağız kokusunu önlemek için ne yapmalıyız?
 
Ağzınızın kötü koktuğunu düşünüyorsanız, bu koku sizi ve çevrenizdeki insanları olumsuz etkiliyor ise ilk yapmanız gereken bir diş hekimine gitmek olmalıdır. Diş hekiminiz dişlerinizi kontrol edecek ve ağız kokusuna yol açabilecek çürük, diş taşı, diş eti iltihabı gibi bir problem varsa önce bunların tedavisini önerecektir.
 
Ağız ve dişlerdeki bütün problemler tedavi edildikten sonra yine de ağız kokunuz devam ediyorsa bir kulak-burun-boğaz uzmanına görünmeli ve üst solunum yolunuzda bir iltihap olup olmadığını danışmalısınız.
 
Ağız kokunuz devam ediyorsa bir dahiliye uzmanı ya da gastroenteroloji uzmanı bir hekimin sizi muayene etmesinde fayda görüyorum.  
 
Ağız kokusunu gidermek için başka ne yapabiliriz?
 
Öncelikle dişlerimizi düzenli olarak (günde en az 2 kez) fırçalamak yapmanız gereken ilk şeydir. Buna ek olarak 6 ayda bir diş hekimi kontrollerinizi aksatmamalı, diş çürüğü, diş taşı, diş eti iltihabı gibi hastalıkların varlığında hemen tedavi olmalısınız.
Ayrıca piyasada ağız kokusunu gidermek için pek çok ürün satılmaktadır. Bunları diş hekiminize ve eczacınıza danışarak kullanabilirsiniz. Mentollü sakızlar, ağız çalkalama suları, koku giderici tabletler vs. bu amaç için kullanılabilir.
 
Bir sonraki ağız ve diş sağlığı yazımıza kadar kendinize iyi bakın. Bol gülüşlü günler dilerim. Bu bülten haftalık olarak çıkacaktır. Muayenehanemizden temin edebilir ve okuyabilirsiniz. 
0 Yorumlar

    Yazar

    Dr. Çağlar Sakin
    Ortodonti Uzmanı 

    Arşivler

    Eylül 2019

    Kategoriler

    Tümü

    RSS Beslemesi

Destekleyen: Özelleştirilebilir şablonları kullanarak size özel web sitenizi oluşturun.
  • HAKKIMIZDA
  • KLİNİĞİMİZ
  • HİZMETLERİMİZ
  • TEDAVİSİ BİTENLER
  • GALERİ
  • İLETİŞİM
  • HABERLER
  • Köşe Yazıları